Valovi sreće u moru čokolade

ShareTweetSave
1

Recept koji radi majoneze ima neopisivu sočnost i glazura i krema koja radi cvijetova soli neodoljivo podsjeća na more je moj favorit i svake godine se radi barem jednom. Sličica u naslovu je od prije par dana kada sam dobio ovu tortu kao poklon za rođendan. Okus je predobar, tko god voli čokoladu neće zažaliti.
Zagrijte pećnicu na 160°C
na dno kalupa staviti papir za pečenje, strane premazati malsacem i pobrašniti
Pomiješati suhe sastojke: Brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i kakao

Mikserom na najvećoj brzini miksajte šećer i jaja nekih 5 minuta i onda dodajte majonezu i vaniliju.
Smanjiti na najnižu brzinu i dodavati lagano
Trećina suhih sastojaka
pola vode
trećina suhih sastojaka
pola vode
trećina suhih sastojaka
Kada se sve izmiksa podijeliti na 3 dijela u kalupe

Pecite kolač 25-30 minuta, svakih 8-10 minuta rotirajte kalupe da se podjednako ispeku. Gotovo je kada možete zabosti i izvući čistu čačkalicu
Izvadite i pustite da se hladi u kalupu 20 minuta, onda izvadite iz kalupa i pustite da se ohladi do kraja - ovo je važno jer je krema JAKO osjetljiva na temperaturu.

2

Pomješajte šećer, vodu i čokoladu na laganoj do srednjoj vatri, dok se šećer ne otopi. Onda skinite s plamena i umješajte vrhnje za šlag. Vratite na plamen dok ne dobijete glatku smjesu (2-3 minute). Ostavite da se ohladi

Mikserom dodajte maslac (postepeno) dok se smjesa ne izjednači.
Pokrijte i ostavite u frižideru da se ohladi do kraja - oko sat vremena.
Na podložak za tortu stavite prvi sloj kolača, premažite sa kremom, pospite sa trećinom žličice cvijetova soli. Ponovite to i za drugi sloj, stavite treći sloj i cijelu tortu zaokružite s glazurom sa strane i po vrhu u obliku valova na moru

Prije posluživanja zadnju trećinu žlice cvijetova soli pospite po glazuri. Uživajte

 300 g brašno za kolače ili oštro
 100 g Tamni kakao prah
 3 kom. Jaja
 200 g šećera
 300 g Punomasne majoneze (Zvijezda)
 300 ml mlake vode
 1 jušna žlica vaniln ekstrakta
 2 g soli
 6 g praška za pecivo
 2 g sode bikarbone
 350 g Tamne čokolade (50% kakao) - Glazura
 100 g šećer - glazura
 250 ml Vrhnje za šlag- glazura
 250 g Maslac- glazura
 1 čajna žličica Cvijet soli (ili 3/4) morske soli- glazura
 55 ml vode- glazura
 3 kom. Okrugli kalup 24 ili 26 cm

NAMIRNICE

 300 g brašno za kolače ili oštro
 100 g Tamni kakao prah
 3 kom. Jaja
 200 g šećera
 300 g Punomasne majoneze (Zvijezda)
 300 ml mlake vode
 1 jušna žlica vaniln ekstrakta
 2 g soli
 6 g praška za pecivo
 2 g sode bikarbone
 350 g Tamne čokolade (50% kakao) - Glazura
 100 g šećer - glazura
 250 ml Vrhnje za šlag- glazura
 250 g Maslac- glazura
 1 čajna žličica Cvijet soli (ili 3/4) morske soli- glazura
 55 ml vode- glazura
 3 kom. Okrugli kalup 24 ili 26 cm

Način pripreme

1

Recept koji radi majoneze ima neopisivu sočnost i glazura i krema koja radi cvijetova soli neodoljivo podsjeća na more je moj favorit i svake godine se radi barem jednom. Sličica u naslovu je od prije par dana kada sam dobio ovu tortu kao poklon za rođendan. Okus je predobar, tko god voli čokoladu neće zažaliti.
Zagrijte pećnicu na 160°C
na dno kalupa staviti papir za pečenje, strane premazati malsacem i pobrašniti
Pomiješati suhe sastojke: Brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i kakao

Mikserom na najvećoj brzini miksajte šećer i jaja nekih 5 minuta i onda dodajte majonezu i vaniliju.
Smanjiti na najnižu brzinu i dodavati lagano
Trećina suhih sastojaka
pola vode
trećina suhih sastojaka
pola vode
trećina suhih sastojaka
Kada se sve izmiksa podijeliti na 3 dijela u kalupe

Pecite kolač 25-30 minuta, svakih 8-10 minuta rotirajte kalupe da se podjednako ispeku. Gotovo je kada možete zabosti i izvući čistu čačkalicu
Izvadite i pustite da se hladi u kalupu 20 minuta, onda izvadite iz kalupa i pustite da se ohladi do kraja - ovo je važno jer je krema JAKO osjetljiva na temperaturu.

2

Pomješajte šećer, vodu i čokoladu na laganoj do srednjoj vatri, dok se šećer ne otopi. Onda skinite s plamena i umješajte vrhnje za šlag. Vratite na plamen dok ne dobijete glatku smjesu (2-3 minute). Ostavite da se ohladi

Mikserom dodajte maslac (postepeno) dok se smjesa ne izjednači.
Pokrijte i ostavite u frižideru da se ohladi do kraja - oko sat vremena.
Na podložak za tortu stavite prvi sloj kolača, premažite sa kremom, pospite sa trećinom žličice cvijetova soli. Ponovite to i za drugi sloj, stavite treći sloj i cijelu tortu zaokružite s glazurom sa strane i po vrhu u obliku valova na moru

Prije posluživanja zadnju trećinu žlice cvijetova soli pospite po glazuri. Uživajte

Valovi sreće u moru čokolade