
Kraken na žlicu
Hobotnica ili Kraken - čudovište iz nordijske mitologije namirnica je od koje mnogi zaziru budući se oko nje kroz godine stvorio niz mitova i predrasuda, nekada smatrana jelom siromašnih danas spada u sam vrh gastronomske ponude. Osobno, ovo „čudovište“ smatram krajnje inspirativnom namirnicom koja se uz malo truda može uspješno pripitomiti na vašem tanjuru te u kombinaciji s osvježavajućom emulzijom od ljetnog povrća i Zvijezda majoneze postati rado viđen gost obiteljskih slavlja i gozbi.
Dodatni pribor:
• Fino cijedilo
• Blender
• Ručna mutilica
Rajčice, papriku, bijeli dio mladog luka i češnjak 5-10 min tostirati na suho na srednje jakoj vatri na tavi te odmoriti u poklopljenoj posudi. Sve povrće zajedno sa svježim krastavcem, listom peršina, celera rebraša, kopra i zelenim dijelom mladog luka narezati na krupnije komade te zajedno sa sokom od pola limuna, solju, paprom i decilitrom maslinovog ulja usitniti u blenderu. Dobivenu gustu tekuću smjesu procijediti (pomognite si drvenom kuhačom za brže cijeđenje) te zatim energično pomiješati s majonezom pomoću ručne mutilice kako bi dobili finu emulziju sa sitnim kapljicama Zvijezda majoneze koja dodaje novu dimenziju okusa. Ako želite finiju teksturu sve još jednom procijedite kroz cijedilo.
Hobotnicu odledite u slanoj vodi. Kuhajte ju naizmjenično u četiri ciklusa od po deset minuta u uzavreloj slanoj vodi koju ste aromatizirali listovima lovora i paprom u zrnu na način da je svakih deset minuta vadite i odmarate po nekoliko minuta na sobnoj temperaturi. Ovo je tehnika koju često koriste i profesionalni kuhari, a kojom se dobije kuhana hobotnica idealne teksture. U ohlađenoj vodi od kuhanja rukama uklonite višak kože s krakova budući da većini ljudi smeta taj želatinasti ovoj.
Krumpir s ljuskom kuhajte 15 - 20 min u slanoj vodi. U blenderu napravite kremu od: pola mladog češnjaka, sok od pola limuna, pola decilitra maslinovog ulja, lista peršina, soli i papra te pomiješajte s ocijeđenim i napola ohlađenim krumpirom.
Poslužite u dubokom tanjuru sa začinjenim krumpirom te narezanim krakovima hobotnice koje dekorirate sitno sjeckanom stabljikom celera za dodatnu svježinu i hrskavost te sve lagano zalijete emulzijom povrća i Zvijezda majoneze. Ova emulzija svojom svježinom neodoljivo podsjeća na okuse gazpacha (španjolske juhe koja se također poslužuje hladna) i koja u kombinaciji s kuhanom hobotnicom nudi idealno jelo za predstojeću sezonu budući svakom svojom žlicom priziva okuse i mirise vrućeg ljeta.
NAMIRNICE
Način pripreme
Hobotnica ili Kraken - čudovište iz nordijske mitologije namirnica je od koje mnogi zaziru budući se oko nje kroz godine stvorio niz mitova i predrasuda, nekada smatrana jelom siromašnih danas spada u sam vrh gastronomske ponude. Osobno, ovo „čudovište“ smatram krajnje inspirativnom namirnicom koja se uz malo truda može uspješno pripitomiti na vašem tanjuru te u kombinaciji s osvježavajućom emulzijom od ljetnog povrća i Zvijezda majoneze postati rado viđen gost obiteljskih slavlja i gozbi.
Dodatni pribor:
• Fino cijedilo
• Blender
• Ručna mutilica
Rajčice, papriku, bijeli dio mladog luka i češnjak 5-10 min tostirati na suho na srednje jakoj vatri na tavi te odmoriti u poklopljenoj posudi. Sve povrće zajedno sa svježim krastavcem, listom peršina, celera rebraša, kopra i zelenim dijelom mladog luka narezati na krupnije komade te zajedno sa sokom od pola limuna, solju, paprom i decilitrom maslinovog ulja usitniti u blenderu. Dobivenu gustu tekuću smjesu procijediti (pomognite si drvenom kuhačom za brže cijeđenje) te zatim energično pomiješati s majonezom pomoću ručne mutilice kako bi dobili finu emulziju sa sitnim kapljicama Zvijezda majoneze koja dodaje novu dimenziju okusa. Ako želite finiju teksturu sve još jednom procijedite kroz cijedilo.
Hobotnicu odledite u slanoj vodi. Kuhajte ju naizmjenično u četiri ciklusa od po deset minuta u uzavreloj slanoj vodi koju ste aromatizirali listovima lovora i paprom u zrnu na način da je svakih deset minuta vadite i odmarate po nekoliko minuta na sobnoj temperaturi. Ovo je tehnika koju često koriste i profesionalni kuhari, a kojom se dobije kuhana hobotnica idealne teksture. U ohlađenoj vodi od kuhanja rukama uklonite višak kože s krakova budući da većini ljudi smeta taj želatinasti ovoj.
Krumpir s ljuskom kuhajte 15 - 20 min u slanoj vodi. U blenderu napravite kremu od: pola mladog češnjaka, sok od pola limuna, pola decilitra maslinovog ulja, lista peršina, soli i papra te pomiješajte s ocijeđenim i napola ohlađenim krumpirom.
Poslužite u dubokom tanjuru sa začinjenim krumpirom te narezanim krakovima hobotnice koje dekorirate sitno sjeckanom stabljikom celera za dodatnu svježinu i hrskavost te sve lagano zalijete emulzijom povrća i Zvijezda majoneze. Ova emulzija svojom svježinom neodoljivo podsjeća na okuse gazpacha (španjolske juhe koja se također poslužuje hladna) i koja u kombinaciji s kuhanom hobotnicom nudi idealno jelo za predstojeću sezonu budući svakom svojom žlicom priziva okuse i mirise vrućeg ljeta.