
Sunčani pupoljci falafelski
Za tortilju umjesite tijesto s glatkim brašnom, malo soli, jednim jajem i toplom vodom. Po potrebi dodajte brašno ako vam je premekano. Ostavite da odstoji sat vremena. Nakon toga izvaljate ga u oblik tortilje i pečete na širokoj plitkoj tavi uz malo ulja da vam se ne prilijepi.
Slanutak namočite večer prije pa ga potom usitnite u blenderu. Nije ga potrebno kuhati. Što ga više usitnite to će vam falafel biti povezaniji. Mljeveno meso začinite dan prije sa kuminom, soli, sjeckanim lukom i češnjakom, sjeckanim peršinom i paprom. Spojite obje smjese, dobro promješajte i izrađujte kuglice. Dobro je da smjesa odstoji u hladnjaku sat vremena kako biste lakše radili kuglice. Kuglice pržite na ulju dok ne dobe zlatnu boju.
Za umak pomiješajte 1 šalicu čvrstog jogurta, 4 jušne žlice Zvijezda majoneze, 1 jušnu žlicu sjeckanog bosiljka i malo soka od limuna.
Na tortilju slažite umak, povrće (salata, celer, rajčica, luk, krastavac), na to idu falafeli i potom ponovno prelijte umakom. Zamotajte i u slast!
Uz jelo paše i domaći sok od aronije.
NAMIRNICE
Način pripreme
Za tortilju umjesite tijesto s glatkim brašnom, malo soli, jednim jajem i toplom vodom. Po potrebi dodajte brašno ako vam je premekano. Ostavite da odstoji sat vremena. Nakon toga izvaljate ga u oblik tortilje i pečete na širokoj plitkoj tavi uz malo ulja da vam se ne prilijepi.
Slanutak namočite večer prije pa ga potom usitnite u blenderu. Nije ga potrebno kuhati. Što ga više usitnite to će vam falafel biti povezaniji. Mljeveno meso začinite dan prije sa kuminom, soli, sjeckanim lukom i češnjakom, sjeckanim peršinom i paprom. Spojite obje smjese, dobro promješajte i izrađujte kuglice. Dobro je da smjesa odstoji u hladnjaku sat vremena kako biste lakše radili kuglice. Kuglice pržite na ulju dok ne dobe zlatnu boju.
Za umak pomiješajte 1 šalicu čvrstog jogurta, 4 jušne žlice Zvijezda majoneze, 1 jušnu žlicu sjeckanog bosiljka i malo soka od limuna.
Na tortilju slažite umak, povrće (salata, celer, rajčica, luk, krastavac), na to idu falafeli i potom ponovno prelijte umakom. Zamotajte i u slast!
Uz jelo paše i domaći sok od aronije.